Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestujeme se psem díl 1.

22. 11. 2009
Cestujeme autem

Pokud cestujeme autem, máme velké pohodlí my i pejsek a pravidla dopravy si stanovujeme sami, přesto si připomeňme několik důležitých bodů, na které bychom neměli zapomenout.

- Před cestou nedávejte psovi potravu. (Mohlo by se mu udělat nevolno a co by následovalo si umíte jistě představit).

- Pokud váš pes trpí nevolností, můžete mu podat lék proti nevolnosti. (K dostání jsou již tyto léky speciálně pro zvířata). Nezapomeňte podat lék alespoň 20 min před výjezdem, aby stačil nastoupit jeho účinek.

- Před cestou psa rovněž důkladně vyvenčete, aby se cestování odehrávalo v oboustraném klidu.

- Nezapomeňte přibalit misku a lahev s vodou. Dají se koupit i cestovní napaječky, které v tomto případě splňují požadavek 2 v 1.

- Doporučuji dát na zadní sedačku starší prostěradlo, pokud pes není přímo v přepravce, aby se případné nečistoty z tlapek po venčení lépe uklízely.

- Není od věci vzít s sebou vlhké ubrousky (k dostání dnes skoro všude), určitě je oceníte.

Pes v autě- Rozhodně je nutné myslet na bezpečnost vaši i psa, proto by pes neměl volně pobíhat po autě a už vůbec ne sedět na klíně řidiče ? může způsobit dopravní nehodu, která by mohla stát život nejen vás, ale i ostatní účatníky silničního provozu. Pes umí nečekaně skočit na řidiče, když uvidí jiného psa či jiné zvíře nebo podezřele vyhlížející lidi, dokáže zalézt pod sedačku řidiče a dostat se tak pod pedály a zmenožnit ovládání vozu a další nebezpečné věci.

- Psa můžeme v autě přepravovat různými způsoby ? ideální je přepravka s dostatečným prostorem pro psa a dostatečnou cirkulací vzduchu (lze koupit v podobě klece, plastové přepravky ? pozor na dobrou cirkulaci vzduchu nebo látkový domeček či přepravku).
V současné době je dokonce možné koupit i cestovní pásy pro psy. Velkého psa do přepravky těžko dáme, jedině do klece nebo boxu do zadního přepravního prostoru, což lze jen u některých typů vozů. V případě, že velký pes cestuje v zadní části auta, lze koupit síť nebo mříž, která předělí přední a zadní prostor. Pokud nevlastníte ani jednu z těchto věcí, alespoň psa uvažte na vodítko v zadní části vozu tak, aby měl pohodlí na ležení, ale zároveň nemohl přelézat do přední části vozu.

- Nikdy nedávejte přepravku či psa na místo, kde stále svítí slunce, mohl by se snadno přehřát. Pamatujme na to, že vysoké teploty mohou být pro psa smrtelné! Pes se ochlazuje pouze rychlým dýcháním, nepotí se, proto pokud nemá dostatek čerstvého vzduchu nebo má těsný náhubek, může se velice rychle přehřát a dostat úžeh nebo úpal či do šok z přehřátí.

- NIKDY NENECHÁVEJTE PSA V ZAPARKOVANÉM VOZE! Teplota v autě může dosáhnou závratných výšek za velmi krátkou dobu, a to i když je venku jen 20 stupňů. Je to takový malý skleník. I když necháte trochu stažená okénka, zpravidla to moc nepomůže a teplota se může vyšplhat velmi rychle na 50-60 stupňů.

- Při cestě dělejte pravidelné přestávky, ideálně každou hodinu jízdy. Dejte psovi napít a torchu se s ním projděte venku. Pozor při vystupování z auta na rušných silnicích! Nejdříve se dobře podívejte, jestli se ze zadu neblíží nějaké další auto a první vystupte vy, pak teprve pes. Vždy ho mějte na vodítku! Snadno by mohl v cizím prostředí vběhnout pod jedoucí auta.

- Pokud je velké horko, můžete psa schladit tím, že mu hlavu namočíte vodou.

- Dobu cesty je ideální zvolit na brzo ráno nebo pozdě večer, až přejde největší horko. To je důležité zejména u plemen s krátkou mordou (buldok, fr. buldoček a další), u kterých hrozí přehřátí ještě více.
Pokud máte v autě klimatizaci, máte z části práci ulehčenou, ale pozor na prudké přechody ze zimy do tepla a opačně. Rozdíl teplot by se neměl výrazně lišit. Velký průvan není pro psy také ideální, obzvláště v chladnějších dnech.

Pes u auta- Psa během cesty nekrmte, pouze mu dávejte pít.

- Po ukončení cesty vezměte pejska co nejdříve ven, vyvenčete ho, dejte mu napít, ale potravu mu nabídněte až o něco později (cca 1-2 hod po příjezdu).

- Při vykládání věcí z auta mějte psa stále pod kontrolou, aby za vámi nevyběhl pod kola aut.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář